Schrijven doet lezen en lezen doet schrijven
In het voorjaar van 2018 kwam ik in een helder moment tot de conclusie dat ik vele uren zat te verspillen met het browsen op Marktplaats. Elke avond voor het slapen gaan pakte ik mijn telefoon en scrolde een half uur, of soms zelfs een uur, op mijn telefoon op zoek naar goede deals op deze tweedehandssite. Ik besefte dat ik gemiddeld vier tot zeven uur per week verdeed met deze nutteloze activiteit en besloot deze tijd anders te gaan gebruiken: namelijk met het lezen van een boek. Op zolder had ik nog een hele stapel boeken liggen, dus ik pakte De doodshoofdvlinder van Jan Wolkers, zette mijn kussens in bed rechtop, deed mijn bedlamp aan en begon te lezen. Mijn vriend keek mij verbaasd aan: ‘Wat ben je aan het doen?’ vroeg hij. Waarop ik antwoordde: ‘ik ben aan het lezen.’ ‘Dat zie ik,’ vervolgt hij weer, ‘maar waarom?’ ‘Omdat lezen veel leuker is dan nutteloos op Marktplaats browsen’ antwoordde ik en ik begon te lezen.
Vier maanden later, en heel wat boeken verder, was mijn oude liefde voor schrijven weer aangewakkerd en besloot ik te gaan schrijven. Hieronder zie je een lijst van de boeken die ik heb gelezen of nog wil lezen. Ik zit niet vast aan een bepaald genre. Als iemand enthousiast over een boek vertelt komt dat boek op mijn ‘te lezen’-stapel te liggen. Hopelijk motiveren mijn reviews jou ook om weer of meer te gaan lezen!
Dit ligt er op mijn nachtkastje
Dit boek werd aangeraden door mijn zussen en moeder. Het is een zeer indrukwekkend verhaal over een jong meisje dat op het Marokkaanse hof moet komen wonen om vriendin te worden van de dochter van de koning.
Ook tweedehands verkrijgbaar.
Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer
Dit boek werd aangeraden door een schrijfcollega van de Schrijversacademie. De eerste recensies schijnen erg goed te zijn.
Deze boeken heb ik gelezen
Je ziet mij nooit meer terug – Sonja Barend
Ik had een interview met Sonja Barend gelezen en naar aanleiding daarvan wilde ik dit boek graag lezen. Je ontdekt de andere kant van Sonja Barend: van iemand die altijd de vragen stelt, nu zelf de vragen beantwoord. Je komt erachter dat ze een heel interessant persoon is, die ook het nodige heeft meegemaakt.
Dansen in het donker – René Appel
Inge is moeder van twee tienerjongens die haar man wil verlaten voor een ander. Nadat ze dit aan haar man heeft verteld pleegt hij echter zelfmoord, waar zij zichzelf zo voor straft door de relatie met haar minnaar te verbreken. Beide zoons reageren anders op de dood van hun vader.
Het verhaal is op zo’n manier geschreven dat het iets te makkelijk wegleest, waardoor het oppervlakkig overkomt. De spanning in de verhaallijn zorgt er echter voor dat je toch door wilt lezen. De auteur heeft wat kansen laten liggen door de hoofdpersoon niet goed uit te diepen. Inges keuze blijft onbegrijpelijk door het hele boek heen. Van iemand die hoteldebotel verliefd is, verandert ze in een emotieloos persoon. De weg die beide jongens inslaan, had ook veel meer uitgediept kunnen worden. Er wordt bijvoorbeeld nauwelijks ingezoomd op het verdriet van het verlies van hun vader en de keuzes die de oudste zoon maakt worden op een oppervlakkige manier beschreven. Aan het eind van het boek zijn er nog veel open eindjes voor de lezer, wat een onbevredigend gevoel achterlaat.
Spannende verhalen schrijven – René Appel
Dit boek heb ik gelezen als onderdeel van mijn huiswerk van de Schrijversacademie.
Er staan zoveel tips in, dat tegen de tijd dat ik een spannend verhaal ga schrijven, dit boek nog een keer moet lezen.
Essays schrijven – Louis Stiller
Dit boek geeft je handvaten voor het schrijven van essays. Ik heb het in één keer uitgelezen, maar dat is eigenlijk alleen maar aan te raden als je met een essay bezig bent.
Dit boek wordt aangeraden door de Schrijversacademie, waar ik mijn schrijversopleiding doe. Dit was één van de meest omstreden romans van de 20e eeuw en de schrijver kon ook geen uitgever vinden in Amerika, die het wilde uitgeven. Het boek zit vol beeldspraken en lees je (als je de tijd hebt, want het is wel een dik boek) in één ruk uit. Ondanks de taboe van het onderwerp is het een aanrader!
Legende van een zelfmoord – David Vann
Vijf verhalen in één. Indrukwekkend geschreven. Je kijkt in het hoofd van zowel de vader als de zoon en blijft je afvragen waarom ze doen zoals ze doen.
Knielen op een bed violen – Jan Siebelink
Dit is toch wel een boek dat je gelezen moet hebben, besefte ik me toen ik het thuis op een stapel zag liggen. Dat begrijp ik wel, maar ik kan me erg storen aan de hoofdpersoon die zich zo laat gaan in het geloof. Knap van Jan Siebelink dat je een lezer zo meekrijgt dat die het gevoel krijgt de hoofdpersoon echt te kennen.
Eight Months on Ghazzah Street – Hilary Mantel
Geschreven door een journaliste die voor haar mans werk naar Saudie Arabië is verhuisd. Ze mag nauwelijks haar appartement uit, maar daar is zelf al genoeg spanning te beleven. Volgens mij is er nog niet veel veranderd sindsdien. Echt een aanrader, als je geïnteresseerd bent in hoe de vrouwen leven in Saudie Arabië.
Ik omhels Je met duizend armen – Ronald Giphart
Ook een boek dat je gelezen moet hebben. Beter laat dan nooit denk ik maar.
De stamhouder – Alexander Münninghoff
Wat heb ik toch een saaie familie, denk je als je dit boek leest. Alexander Münninghof vertelt zijn familie geschiedenis beginnend in de tweede wereldoorlog in Polen. Geweldig boek!
Droombaan of brood op de plank – Evert Hatzmann
Het is niet zo dat wanneer je de bijbehorende job navigator invult, dat er dan uitkomt welke baan nou echt bij je past, maar het belicht wel je karaktereigenschappen, en die van je medemens, waarvan je ergens diep van binnen wel wist dat je ze had, maar niet wist wat je ermee aanmoest.
De Doodshoofdvlinder – Jan Wolkers
In het boek schijnt, voor Jan Wolkers doen, weinig sex in voor te komen. Toch kon hij het niet helemaal nalaten, wat wat mij betreft best had gemogen, want ik vond het niet zoveel toevoegen. Buiten dat leest het verhaal lekker weg.