Waaidag

Foto van Mahkeo

Op weg van het zwembad naar huis fietsen we altijd langs een open vlakte en water. Het kan hier stevig waaien, zeker als er een flinke westenwind staat. Op de heenweg is dat altijd fijn, want dan hebben we de wind in de rug en zijn we, om in kindertermen te blijven, in een poep en een scheet bij het zwembad. Maar op de terugweg moet ik wel eens flink op de pedalen gaan staan om vooruit te komen. Gelukkig heb ik een tandem en dragen de kinderspiertjes ook bij aan dit krachtspel. Althans, dat is de bedoeling.

Gisteren was het weer zo’n dag dat de wind er zin in had en met alle kracht speelde met de bomen, planten en zwoegende fietsers. Ik begon al een beetje in mezelf te mopperen, want het was koud, ik had honger en we hadden nog zo’n twintig minuten voor de boeg. Toen zei mijn dochter: ‘Waaidag’. ‘Hoe bedoel je?’ vroeg ik. ‘Nou,’ zegt ze ‘het is vandaag waaidag, omdat het zo hard waait.’ Ik vond het mooi gevonden en we begonnen de mogelijkheden van het invoeren van waaidag te bespreken.

We zouden dan geen zeven, maar acht dagen in de week hebben: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en waaidag. Past prima in het rijtje. Planmatig is het misschien niet zo handig, want dan vallen de maandagactiveiten in week één op maandag, in week twee op waaidag, week drie op zondag en ga zo maar door. Het wordt dan redelijk onmogelijk om alle activiteiten bij te houden. Om dit probleem te overkomen zouden we natuurlijk ook over kunnen gaan op werk – en schoolweken van zes dagen in plaats van vijf. Of we kunnen er natuurlijk ook driedaagse weekenden van maken. Klinkt aantrekkelijk.

Een andere mogelijkheid is dat we waaidag kunnen inzetten als een jokerdag. Iets in de trend van: ik heb vandaag geen zin in de dinsdag, want dan hebben de kinderen gym, moeten ze naar de BSO, dan naar zwemles en ga ik ’s avonds altijd sporten, dus dan wisselen we de dinsdag in voor waaidag. En waaidag is dan een dag die je helemaal kan indelen naar eigen keuze: geen school, geen gym, geen BSO, geen zwemles en geen sport. Gewoon de hele dag spelen, snoepen, filmpjes kijken, enzovoorts. Maar het waait dan wel heel hard, dat dan weer wel. Ook moeten we op tijd naar bed, want morgen is het wel gewoon weer een normale woensdag.

Ondertussen zijn we thuis. Het zou toch mooi zijn als we, om uit de sleur van alledag te breken, af en toe zo’n jokerdag kunnen inzetten. Al was het maar omdat ik het zo’n leuk woord vind: waaidag. Ik ga hem erin houden!

Foto van Mahkeo

Volg en like mij:
error
fb-share-icon