In coma

In Amerika is een vrouw in coma onverwacht bevallen van een baby. De vrouw lag al veertien jaar in coma, dus onverwacht was het wel! Er wordt nu onderzoek gedaan naar mogelijk seksueel misbruik. Hoezo mogelijk? Als iemand al zó lang in coma ligt en niet kan communiceren en bewegen, dan lijkt mij maar één optie mogelijk. Wat mij betreft kunnen ze het onderzoek naar het mogelijke misbruik beter laten zitten, zodat ze zich honderd procent  kunnen richten op de dader.

Over de dader gesproken: wat bezielt mensen om zoiets te doen? Dan moet er toch ook ergens wat mis met je zijn gegaan? Iedereen kon die kamer in- en uitlopen. Het had dus ook elke gek kunnen zijn: een willekeurige bezoeker bijvoorbeeld, die bij zijn demente moeder op bezoek kwam en over de gang liep om een vaas te halen voor de bloemen die hij had meegenomen. Op weg naar de vaas loopt hij langs de kamer, gluurt naar binnen en denkt: dat ziet er lekker uit! Misschien was het wel iemand van de verpleging zelf. De verpleger is verveeld tijdens de nachtdienst, hij heeft net een pornofilm zitten kijken en krijgt dan zelf ook zin, dus gaat hij maar aan de patiënt in coma zitten friemelen. In het slechtste geval is zij niet de enige en zijn er nog meer patiënten ge-#metoo-ed. Dan heb je de poppetjes pas echt goed aan het dansen! Misschien was het de hoge baas zelf wel: de familie was niet goed verzekerd en kon de rekeningen niet meer betalen. ‘Oh, geen probleem’ heeft hij gezegd: ‘dan betalen we gewoon in natura’. Zou hij er daarom vandoor zijn gegaan? Of zal hij bang zijn geweest om weer een slechte beoordeling te krijgen? In 2017 was die ook al niet zo best, een duidelijk gevalletje van ‘resultaten uit het verleden, bieden wel een garantie voor de toekomst’?

De vraag is natuurlijk hoe dit onopgemerkt heeft kunnen blijven. Uit eigen ervaring weet ik dat je aan allerlei zwangerschapskwaaltjes lijdt tijdens je zwangerschap. Nou kon deze dame niet meer communiceren, dus daar kon ze dan ook weinig over aangeven. Maar een aantal kwalen zijn natuurlijk wel meet- en zichtbaar: lage bloeddruk en ongesteldheid natuurlijk. Zou ze voor haar zwangerschap hiervoor nooit voor verschoond zijn, zodat het niet opgevallen is dat mevrouw negen maanden lang niet ongesteld is geworden? De gedachte alleen al! En laten we de buik niet vergeten. Daar moet toch ook wat van zichtbaar zijn geweest zo vlak voor de bevalling? Ik denk dat ze in dit tehuis niet veel meer doen dan slangetjes verwisselen en dat de persoonlijke aandacht ver te zoeken is. De beoordeling voor 2018 ziet er dan ook niet goed uit.

Ondertussen is er een DNA test gedaan, dus wie de vader is zullen we snel genoeg weten. Of misschien ook weer niet, want dat brengt me weer terug bij het mogelijk seksuele misbruik: zijn er echt nog mensen die geloven in een onbevlekte ontvangenis? Alhoewel, het kindje is natuurlijk wel rond kerst geboren.

Foto van Mariët Struijk van het Parool

Volg en like mij:
error
fb-share-icon